Odinin soturit ja Suomen laki

Viime kuukausien aikana Soldiers of Odin -yhteenliittymä on ollut koko kansan huulilla. Mediasta olemme saaneet lukea kuinka yhteenliittymä on ryhtynyt harjoittamaan omatoimista katupartiointia ensin Kemissä, mutta myöhemmin myös muilla paikkakunnilla. Toiminta on viranomaisten taholta pääsääntöisesti tuomittu, joskin tuore poliisiylijohtaja meni jo kertaalleen kannustamaan omatoimiseen katupartiointiin: myöhemmässä vaiheessa tosin hän huomasi nähtävästi puhuneensa ohi suunsa todeten tarkoittaneensa asukasyhdistyksiä. Yleinen viesti niin poliitikoilta kuin viranomaisilta onkin sen jälkeen ollut, ettei katupartiointia katsota suosiolla, kun siinä on rasistisia piirteitä. Toisaalta toiminnan puolustajat ovat kovasti vedonneet liikkumisvapauteen, joka nauttii perustuslain suojaa. Suomen perustuslain 9 §:n 2 mom. mukaan: "Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa."

Soldiers of Odinin levittäytyessä mielenkiintoinen piirre on ollut, etteivät viranomaiset poliisia lukuunottamatta ole juuri halunneet ottaa asiaan kantaa. Vielä mielenkiintoisempaa on se, etteivät oikeustieteelliset keskustelijat ole juurikaan käsitelleet teemaa. Tämä voi johtua siitä, että käsitykseni mukaan oikeustieteellinen tapa jäsentää ilmiötä on täysin käyttökelvoton. Perinteinen tapa ajatella oikeutta substanssioikeudenalajaon mukaan ei riittävässä määrin anna välineitä, jolla tämäntyyppisiä ilmiöitä tulisi käsitellä. Vastauksia tulisikin etsiä kontekstuaalisesta tulkinnasta, jossa ilmiöitä koskevia normatiivisia rakenteita hahmotetaan itse ilmiöstä, ei sovellettaviksi tarkoitetuista normeista lähtien. Jotta tämä olisi mahdollista, tulisi ensin ymmärtää mistä ilmiössä on kyse. Vasta tämän jälkeen on mahdollista jäsentää, mistä toiminnasta on kyse, mitkä normit siihen soveltuvat ja miten toiminta suhtautuu voimassaolevaan oikeuteen. 

Tämäntyyppisissä ilmiöissä tarkastelu on syytä aloittaa siitä miten yhteenliittymä itse itsensä määrittelee. Soldiers of Odinin verkkosivujen mukaan kyseessä on

"maanlaajuinen katupartiokerho kansalaisten turvaksi. Meidän mielestä ja kokemuksesta islamin uskoiset maahantunkeutujat aiheuttavat turvattomuutta ja lisää rikollisuutta. Mikäli olet Isänmaallinen ja maahanmuuttokriittinen henkilö ja olet huolissasi lastesi tulevaisuudesta liity meihin. Emme halua sellaisia jäseniä jotka ovat vain rasitteeksi kerhollemme. Jos pystyt huolehtia itsestäsi ja tarvittaessa myös muista ja omaat jonkinlaisen peruskunnon pärjäät partioissamme. Harjoittelemme itsepuolustusta ja kohennamme kuntoa tarvittaessa."

Yhteenliittymä ilmaisee siten eräänlaista ideologista pohjavirettä. Yhteenliittymällä on selvä missio turvata kansalaisten arkea kaduilla määrittelemältään turvallisuusuhalta. Toteuttaessaan tehtäväänsä yhteenliittymä voi oman ilmoituksensa mukaan turvautua itsepuolustustarkoituksessa nähtävästi väkivallan käyttöön, jota varten myös harjoitellaan. Toiminnan tarkoitusta kuvaavasta lausunnosta on myös huomattavaissa tietyt kriteerit jäsenille, muita ei kerhoon haluta jäseniksi. Kokonaisuudessaan kyse on siis henkilöyhteenliittymästä, jolla on tietty tarkoitus, jossa on vähintäänkin ideologinen vivahde.

Nimi Odinin soturit, Soldiers of Odin viittaa nähtävästi skandinaaviseen mytologiaan. Odinhan oli muinainen germaaninen jumala, "Jumalten kuningas", sodan ja kuoleman jumala, ainakin jos uskomme Wikipediaa. Ragnarökiä (maailmanlopun taistelua) pelännyt Odin pyrki keräämään Valhallaansa urhokkoja tuekseen. "Jäsenhankinnassaan" Odin noudatti tunnettua hajoita ja hallitse periaatetta ja pyysi kauneuden, rakkauden ja hedelmällisyyden jumalatarta Freijaa synnyttämään sodan kahden kuninkaan välillä, jotta kaatuneet tulisivat kaatuneiden saliin eli paratiisiin. Nimi Odin esiintyy myös Final Fantasy pelisarjan paholaishahmolla, jonka tyypillisiin toiminann muotoihin kuuluu vihollisten pilkkominen kahtia suurella miekalla. Odin on läsnä myös anglosaksisessa kansanperinteessä samantyyppisenä hahmona kuin skandinaviassa. Soldiers of Odinin Kemin puhemies Mika Ranta, joka taannoin oli esillä myös taistelussaan TE-toimiston kanssa, on todennut, että nimenomaan viikinkimytologia on nimen taustalla (Lapin kansa 8.10.2015). Kyseisen nimen perimmäinen etu oli sen vetoavuus, joka vei voiton muun muassa Ukko ylijumalasta.

Summa summarum: meillä on siis käsissämme henkilöyhteenliittymä, jolla on ideologinen tarkoitus ja tiettyä tapahtumatyyppistä toimintaa. Sen taustalla olevat henkilöt, esimerkiksi juuri Mika Ranta on ilmoittanut olevansa kansallissosialisti (Ibid.), jonka lisäksi yhteenliittymän verkkosivuilla kerrotaan uusilta jäseniltä edellytettävän seuraavaa: "Vaadimme luotettavuutta sekä aktiivisuutta ja omistaumista asialle. Positiivinen asenne on eduksi koko kerholle." Myös Facebookissa on korostettu lojaalisuutta, jonka pitää toisia jäseniä kohtaan olla järkkymätön (Yle 5.1.2016). Kyse on siis tiettyä kuuliaisuutta vaativasta toiminnasta, jota ilmentää myös vaatimus sitoutumisesta muun muassa maahanmuuttokriittiseen ideologiaan. 

Sanalla sanoen kyseessä on yhdistys. Kyseessä on aatteellisen tarkoituksen yhteistä toteuttamista varten perustettu, ainakin toistaiseksi vielä rekisteröimätön yhdistys, jonka tarkoitus on kuvattu yhdistyksen nettisivuilla. Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa muun muassa katupartiotoiminnalla, jonka yhteydessä he katsovat olevansa oikeutettuja väkivaltaan itsepuolustustarkoituksessa. Lisäksi ainakin Joensuussa on yhteenliittymän nimissä järjestetty mielenosoitus (Yle 8.1.2016), jonka kohde oli suomalainen maahanmuuttopolitiikka. Toimintaan osallistuvat ovat jakautuneet nähtävästi päällystöön sekä alemmantasoisiin sotureihin (Iltasanomat 12.1.2016). Nähtävästi myös yhteisöjen välillä on myös tiettyjä liittomaisia piirteitä, sillä ainakin Vaasaan laajenemisen yhteydessä on puhuttu sivujaostosta (Pohjalainen 10.1.2016). Facebook-sivustonsa mukaan (12.1.2016) yhteenliittymä toimii 23 paikkakunnalla Suomessa. Lisäksi jäsenille tarjotaan erilaisia asusteita, joissa on yhteenliittymän tunnukset. (EN VOINUT TARKISTAA OLIVATKO NÄMÄ MAKSULLISIA, SILLÄ KIRJOITTAESSANI TÄTÄ 12.1.2016 klo 12:36 HUOMASIN SIVUSTON SULJETUN).

Tarkoituksenani oli käydä läpi missä menevät toiminnan rajat, mutta jo tässä vaiheessa näyttää siltä, ettei tarvetta muun muassa liikkumisvapauden arviointiin tai pakkokeinolain mukaisiin oikeuksiin ole tarpeen puuttua, sillä kokonaisuudessaan vaikuttaa siltä, että "Soldiers of Odin" on yhdistyslain 3 §:n tarkoittama: "Yhdistys, joka on katsottava jäseniltä vaadittavan kuuliaisuuden ja joukkomuodostelmiin tai ryhmityksiin jakautumisen perusteella taikka aseellisen varustautumisen vuoksi kokonaan tai osittain sotilaalliseen tapaan järjestetyksi, on kielletty." Näin ollen näyttää hyvin vahvasti siltä, että toimiessaan S.O.O. syyllistyy laittomaan yhdistystoimintaan. 

 

 

 

mattimuukkonen
Sitoutumaton Espoo

Vuonna -82 syntynyt hallintotieteiden tohtori, oikeustieteen tohtori, yhteiskuntatieteiden maisteri ja Master of Arts in Law sekä julkisoikeuden, erityisesti kuntaoikeuden ja itsehallintoyhteisöjen dosentti. Nykyisin työskentelen Itä-Suomen yliopistossa yliopistonlehtorina. Aiemmin työurallani toiminut muun muassa Riihimäen muutosjohtajana, Mikkelin Puhelin Oyj:n (MPY) liiketoiminnan kehityspäällikkönä, vastuualueenani uudet digitaalisen liiketoiminnan innovaatiot sekä Agens'n toimitusjohtajana ja hallituksen varapuheenjohtajana. Lisäksi olen toiminut mm. kunnanjohtajana Kyyjärvellä, Pyhärannassa ja Suomenniemellä, Joensuun yliopistossa eri opetus- ja tutkimustehtävissä sekä Mikkelin Ammattikorkeakoulun sähköisen arkistoinnin ja digipalvelujen tutkimusjohtajana. Tässä blogissa ilmaisemani ajatukset ovat yksin minun ja yksityishenkilönä esitettyjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu