Sosiaali-individualismin puolustuspuhe Sosiaali-individualismin puolustuspuhe on testikenttä kaikille niille ajatuksille, joita yhteiskuntaa koskien vuosien varrella on syntynyt. Tavoitteena on käynnistää erilaisia keskusteluja yhteiskunnasta ja tulevaisuudestamme, mihin yleensä olemme tottuneet.

Ansiosidonnaisella yrittäjäksi - mahdollista jo nyt?

  • Ansiosidonnaisella yrittäjäksi - mahdollista jo nyt?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on monesti, ainakin ennen viime eduskuntavaaleja, puhunut sen puolesta, että starttiraha voitaisiin muuntaa starttirahaksi. Merkittäviä lakimuutoksia ei ole tullut, mutta onko toisaalta tarpeenkaan. Työttömyysturvalaki (1290/2002) ja julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettu laki (916/2012) mahdollistavat nimittäin jos jonkinlaisen toimintamallin, jolla vastaava efekti saadaan aikaan. Toki tämä vaatii hieman osaamista ja tiukkaa ohjeiden noudattamista: kevyen startin voi kuitenkin ottaa.

Julkinen työvoimapalvelulaki (JTYPL 1:3) ja työttömyysturvalaki (TTL 1:6 ja 2:5) määrittelevät muun muassa kuka on työtön työnhakija ja kuka katsotaan yrittäjäksi sekä millainen vaikutus yritystoiminnalla on oikeuteen saada työttömyyskorvausta. Menemättä vielä yksityiskohtiin annan ilmaisen vinkin kaikille niille, jotka ovat työsuhteessa: ihan yhtä tärkeää kuin maksaa kassan jäsenmaksua on jo työssäoloaikana perustaa joko osakeyhtiö (ala säästää osakepääomaan heti) tai rekisteröityä elinkeinonharjoittajaksi toiminimellä sekä harjoittaa edes pienimuotoista yritystoimintaa. Tällöin, mikäli yritystoiminta on alkanut yli kuusi kuukautta ennen työttömyyttä, katsotaan yritystoiminta työttömyysturvalain 2 luvun 5 §:n mukaan lähtökohtaisesti sivutoimiseksi, jolloin estettä työttömyysetuuden maksamiselle ei ole. Käytännössä homma tämän jälkeen toimisi siten, että yritystoiminnan kautta saadut tulot hiljalleen sitten pienentäisivät työttömyysetuutta. Mikäli y-tunnus ei ole ollut voimassa yli kuutta kuukautta ennen työttömyyden alkua, on työttömänä yritystoiminnan aloittaminen hyvin hankalaa, käytännössä tuet menevät kerrasta poikki, joka luo selvän kannustinloukun.

Jos yritys on jäänyt perustamatta, on vastaavaan joustavan työllistymisen malliin mahdollisuus päästä muilla lainsäädännön antamilla eväillä. En tässä ota nyt kantaa byrokraattiseen starttirahaan, vaan työttömyysturvalain erityispiirteisiin. Voisi sanoa, että työvoimapoliittinen koulutus ja omaehtoinen koulutus luovat vapausasteita kaikkein eniten, sillä työttömyysturvalain 10 luvun 4 §:n mukaan muun muassa yrittäjyysmääritelmää ei sovelleta silloin, kun henkilö on työvoimakoulutuksessa (JTYPL 5 luku) tai opiskelee työttömyysetuudella omaehtoisesti (JTYPL 6 luku). Johtopäätös tästä on se, että samalla on mahdollisuus yrittää niin paljon kuin haluaa (kunhan ei ole kokoaikaista) ja ainakin oma kokemukseni on se, ettei korkeakouluopinnot ainakaan täysipäiväisesti ”työllistä” (aikanaan itse tein 270 silloista opintoviikkoa eli 540 nykyistä opintopistettä 14 kuukaudessa). Työllistymistä edistävän palvelun ajalta maksetaan yleensä myös korotusosaa päivärahaan (ks. TTL 6:3 b), mikäli korotuspäiviä on jäljellä, jonka lisäksi pääsääntöisesti myös 9 tai 18 euron veroton kulukorvaus on saatavissa (TTL 10:6).

Koulutukset ovat kuitenkin kortilla ja suhtautuminen omaehtoiseen koulutukseen vaihtelee: lakiin perustumattomana linjauksena on, ettei omaehtoista koulutusta saa, mikäli työttömällä on jo olemassa esim. ylempi korkeakoulututkinto. Koulutuspäätöksistä ei saa valittaa (JTYPL 14:1).

Muista työllistymistä edistävistä palveluista kannattaakin huomioida työkokeilu, joka voidaan toteuttaa työpaikalla joko työmarkkinoille paluun tukemiseksi tai esim. ammatti- tai yrittäjyysvaihtoehdon selvittämiseksi (JYTPL 4:5). Työkokeilun järjestäjänä voi olla esim. yritys, kunta, yksityinen elinkeinonharjoittaja tai muu yhteisö, säätiö tai valtio. Kokeilu voi kestää enimmillään kaksitoista (12) kuukautta, mutta kuitenkin enintään kuusi (6) kuukautta samalla järjestäjällä (poikkeuksena kunnan erityissääntely, JYTP 4:6).

Työkokeilu yrittäjyysvaihtoehdon selvittämiseksi on hyvä työkalu, mikäli sitä käytetään fiksusti. Sinänsä työkokeilun aikana voi perustaa oman yrityksen ja suunnitella uuden liiketoiminnan käynnistämistä, mutta varsinaista liiketoimintaa tai taloudellista ja tuotannollista toimintaa ei saa vielä aloittaa (mikä mielestäni on täysin typerä linjaus). Ehdottoman kiellettyä on nettisivujen julkaisu. Työkokeilulla ei valitettavasti ole myöskään vastaavaa suojaa suhteessa yrittäjästatukseen kuin mikä mainituilla koulutuksilla on. Mikäli tuotannollinen ja taloudellinen toiminta aloitetaan, tulee henkilöstä yrittäjä siten kuin työttömyysturvalaissa säädetään.

No miten sitten näiden elementtien kanssa voisi toimia fiksusti, siten, että työttömillä olisi mahdollisuus lähteä kehittämään itseään ja luoda puitteet esimerkiksi juuri yritystoiminnan aloittamiselle. Koska itse sain vastaavan mahdollisuuden, jonka myötä pystyn liiketoiminnan aloittamaan, haluan olla mukana auttamassa myös muita vastaavassa tilanteessa olleita. Kun perustamani yritys Agens oy (missiona tehdä sopimisesta helppoa, jotta ihmisillä ja yhteisöillä olisi vähemmän tarvetta riidellä) aloittaa liiketoimintansa näillä näkymin keskiviikkona, olen valmis tarjoamaan työkokeilupaikkoja eri alojen työttömänä oleville ammattilaisille.

Erityisesti luonnollisesti toivomme meihin yhteyttä ottavan sellaiset oikeustieteiden maisterin tai kandidaatin tutkinnon suorittaneet työttömät, jotka olisivat kiinnostuneita lähtemään rakentamaan itselleen uutta suuntaa. Konseptimme puitteissa on mahdollista tarjota tällaisten henkilöiden osaamista markkinoille ja hiljalleen rakentaa itselleen asiakaskuntaa ja työpaikkaa. Palvelumme kautta myös muut oikeudellista koulutusta saaneet tai muutoin itsensä sopimisen ammattilaisiksi mieltävät henkilöt voivat tulla tarjoamaan osaamistaan. Koska palvelumme tähtää kansainvälisesti skaalautuvaksi malliksi, myös muiden alojen erityisosaajat voivat hyvin tulla kyseeseen. Työtä on tehtäväksi muun muassa erilaisten markkinaselvitysten, visualisointien ja hallintokäytänteiden muovaamisessa, jonka lisäksi myös vaikkapa henkilöstöhallinnon ammattilaisia ja ICT-alan osaajia voidaan varmasti hyödyntää. Työkokeiluun tuleville tarjoamme erilaista sparrausta sekä vinkkejä siitä miten kyseisestä tehtäväkokonaisuudesta voisi lähteä rakentamaan omaa yritystoimintaa. Uskon, että voimme antaa toisillemme molemmin puolin paljon.

Mikäli malli kiinnostaa, keskiviikosta alkaen pyydämme yhteydenottoja osoitteeseen hr@agens.fi. Ennen yhteydenottoa kannattaa kuitenkin olla omaan TE-toimistoon yhteydessä ja kysyä alustavasti olisiko juuri Sinulla mahdollisuutta saada työkokeilua työllistymissuunnitelmaasi ja mahdollisuutta lähteä mukaan tekemään itselleen uutta tulevaisuutta.

Kirjoittaja on 33-vuotias hallintotieteiden tohtori (hallinto-oikeus), yhteiskuntatieteiden maisteri (yhteiskuntapolitiikka), Master of Arts in Law (kansainvälinen yritysjuridiikka), jonka mielestä maailma olisi paljon parempi paikka, mikäli oikeudellisen koulutuksen saaneiden henkilöiden osaamista käytettäisiin huomattavasti enemmän erilaisten asioiden ennakolliseen estämiseen sopimisella sen sijaan, että keskityttäisiin riitelyllä rahan tekemiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Yhdellä allekirjoituksella yrittäjäksi pelaat itsesi yhteiskunnan sosiaaliverkon ulkopuolelle. En suosittele.

Käyttäjän mattimuukkonen kuva
Matti Muukkonen

Yhdellä allekirjoituksella lähdet vahvistamaan perustaa tuon sosiaalitramboliinin olemassaololle.

Pekka Iiskonmaki

#2
Et ole kuitenkaan itse ryhtynyt yrittäjäksi.

Käyttäjän mattimuukkonen kuva
Matti Muukkonen

Kiitos kysymästä Pekka, Agens oy:n liiketoiminta alkaa näillä näkymin torstaina. Tervetuloa sen jälkeen asiakkaaksemme.

Toimituksen poiminnat